Kelenföldi pályaudvar, Budapest

Kelenföldi pályaudvar, Budapest

Tervező:
Helye:
1115 Budapest, Vasút utca 7.
Építés éve:
1861
Felújítás éve:
1926
Fényképek:
Bogdy89, Fogel László, fortepan.hu

 

A Kelenföld pályaudvar az Összekötő vasúti híd és a Ferencváros rendező-pályaudvar építésével egyidejűleg épült ki. Itt kapcsolódik a Déli Vasút a bal parti körvasút segítségével a többi vasút pályájához. A Kelenföldi pályaudvar kezdetektől a Magyar királyi Állam Vasutak tulajdonában volt. Maga az utasfelvételi épület (indóház) már megépítésekor csaknem kétszeres alapterületű az I. o. MÁV típus-állomások méretéhez képest. Az állomás a Pécsi Vasút 1882 és az Újszőny-Bruck vasútvonal 1884 végállomási kialakításával (mozdonyszín, szénraktár, vízállomás, lak-épületek) bővül.
Az első világháború után Kelenföld állomás fejlesztése is szükségessé vált. Korlátlan forgalmú, nagy teljesítőképességű pályaudvar létesítését tervezték, két szigetperonnal, terjedelmes raktárakkal, rakodókkal és tömegáru rakhelyekkel. A tervezett bővítések helyigénye biztosított volt. Első lépésként 1926-ban egy fedett tejrakodó és gyorsáruraktár épült. A következő lépésben új felvételi épület és a teherforgalmú vágányok szaporítása is kezdetét vette.

1983-ban Déli pályaudvartól Kelenföldig felsővezeték került a pálya fölé. Ekkor épült meg a három perontető, valamint a pusztaszabolcsi vonalat is ekkor villamosították. 1986-ban elkészült a pályaudvar aluljárója, ami az Etele teret köti össze Őrmezővel. 1987-ben Székesfehérvárig is villamosították a vasúti pályát. Az állomásépület 1995-ben fővárosi védettséget kapott.
A pályaudvar 2007-ben lett 125 éves. Ez alkalomból teljes műemléki védelmet kapott. Jelenleg a 4-es metró beruházásaival egy időben új és tágasabb aluljáró épül. Új peronokat hoznak létre és a kicserélik a vágányok nagy részét is.
Az állomásépület Budapest arculatának jellegzetes épülete, az Etele tér meghatározó pontja. A felújítását megtervezték, de az elmaradt. Az emeleti lakásokat veszélyességük miatt kiürítették, csak a pénztár, a váró és a resti üzemel az épületben, a földszinten. A peronokat aluljárón lehet megközelíteni, mely összeköti az Etele teret az őrmezői lakóteleppel. A metróépítés új koncepció elé állítja a tervezőket, azaz meghatározza az új állomás épületeit. A vasútállomás szerepe a városon belüli közlekedésben új értékelést kaphat, hiszen a Déli pályaudvarra 6 perc alatt, a Keleti pályaudvarra negyedóra alatt lehet bejutni vonattal.