Csányi Pincészet, Villány

Csányi Pincészet, Villány

Tervező:
Helye:
7773 Villány, Ady fasor 2.
Épitésziroda:
Munkatársak:
belsőépítészet: Göbölyös Kristóf, Kovács Csaba, Szentpéteri András | építészeti társtervező: Dr. Kakasy László, Natta Anikó, Gőbölyös Kristóf | statika: Takács György | Gépészet: Eördögh Zsolt | Villamosság: Horváth József | technológia: Puskás István | Út, vízelvezetés: Molnár István | látványterv: Hinsenkamp Tamás, Németh Ákos, Szentpéteri András
Építés éve:
2002
Fényképek:
Göbölyös Luca, Komjáthy Miklós

 

Villány város szélén, a főútvonal mentén, a hatalmas pincerendszert rejtő domb lábánál helyezkedik el a Villányi Borászat Rt. új épületegyüttese. A rekonstrukciót megelőző diffúz telepítési rendszert váltja fel az új, a főúttal párhuzamos feltáró út mentén lineárisan telepített, csúcstechnológiát rejtő épületegyüttes. Az épületek a technológiai igényeket és a helyszín adottságait figyelembe véve szorosan egymáshoz simulva állnak a domb tövében. Az épületegyüttes magába integrálja a régi, meglévő épületek értékesnek ítélt szerkezeteit, ami a tömegalakításban meghatározó szerepet játszott.
A tervezés során meghatározó cél volt, hogy az épület mind építészetileg, mind belsőépítészetileg a bor, a bor készítés és fogyasztás hagyományait kifejezve, a jövő és a múlt felé egyaránt kapcsolódó, "időtlen", kortalan épületté válhasson.
Belsőépítészeti és építészeti koncepciónk lényege, hogy egységes és minőségi anyaghasználattal, olyan együttest hozzunk létre, mely az ipari lépték és funkció vállalása mellett képes a táji és városi környezettel harmonikus egységet alkotni. Kiindulási alapja a század elején a régióban is tömegesen épült ipari-mezőgazdasági tégla architectúrájú építmények tradíciójának vállalása, mai építészeti és belsőépítészeti nyelven történő újrafogalmazása.
Az épületegyüttes "fej" épülete a "B" épület, egy eredetileg kétszintes, a hatvanas években épült pillérvázas szerkezetű irodaépület emelet ráépítéses bővítéseként jött létre. A kialakított három szinten három karakteresen különböző funkciót kellett telepíteni: A földszinti „vendéglátó” szinten helyeztük el a borkóstolókat az azokat kiszolgáló, két irányba dolgozó melegítőkonyhát és a borászati laboratóriumot, az emeleti szint teljes egészében az irodai funkciót tölti be, végül a második emeleten helyeztük el a hét szobából, hatalmas közösségi térből, kis konyhából és szervizhelyiségből álló, a borászat saját exkluzív vendégei elhelyezésére szolgáló tereket.
A földszinti két borkóstoló közötti különbség építtetői igénye már a tervezési program kialakításakor megfogalmazódott: A bejárathoz közeli borkóstolót modernebb hangulatban kellett megfogalmazni, felkészíteni rendezvények- és előadások lebonyolítására, úgy hogy adott esetben egyetemisták részére történő kurzussorozat illetve barátságos hangulatú borkóstoltatásra is alkalmas legyen. Az úgy nevezett pince borkóstolóba hagyományos, régies bútorzatot kért az építtető. Ebből a kóstolóból egy hatalmas ablakkal a végfalon keresztül áttekintés nyílik a hűvös, acélos és szürkés színű palackozó üzemre, illetve a pince oldalfalán nyitott ablakokon át lehet látni, ahogy a palackok a szállítószalagon a raktárépület felé vonulnak.
Fontos szempont volt, hogy az üzleti partnerek részére be lehessen mutatni az európai szintű csúcstechnológiával felszerelt üzemet, így az előtérből egy zárt folyosórendszeren keresztül látvány – látogatásra lehet vinni az üzleti partnereket az üzembe. Az iroda szinten kb. 15-20 fő elhelyezését kellett biztosítanunk. Itt egyterű iroda és cellás rendszerű igazgatói irodák kaptak helyet.
Fontos építtetői szempont volt, hogy az irodák is lakályosak, barátságosak legyenek kellemes munkakörnyezetet biztosítva a dolgozók részére. A nyílászárókon betekintő ablakokkal oldottuk meg a cellás rendszerű-, folyosóról nyíló vezetői irodák jó áttekinthetőségét is. Ezzel az eredeti épület maradványaként megtartott középfolyosót is szinte nappali fénnyel tudtuk megvilágítani, amit kellemesebbé tesz a külön ide készített, a borászat termékeit grafikailag átíró, palackokról készült képsorozat és a díszítőfestési eljárással vörösbor színűre festett falfelület.
A második emelet kifejezetten a borászat exkluzív vendégei, tulajdonosai és üzleti partnereinek elhelyezésére szolgál. Ide modern, de tradicionális anyagokból és szerkezetekből épített mobiliákat választottuk, az egyedi beépített bútorzat és nyílászárók is szintén egyszerű és hagyományos szerkezetű karakterrel készültek. Kifejezetten jól sikerült a szobák belső nádfonatbetétes zsalus árnyékoló szerkezete, amelyen visszafogottan dereng át a napsütés.
A belső díszítőfestett vörös szín itt is megjelenik, de egy új, az épületben eddig nem használt okkersárga színnel váltottuk fel a lentebbi helyiségek meleg szürkésfehér alapszínét. Építtetői kérésre egy nagy nyílt tűzteres kandallót terveztünk jura gelb mészkőből, mellette saját kőkeretes tűzifa tárolóval a hatalmas közösségi térbe. A valódi tartószerkezeti szerepű gerendás mennyezet kialakítása már az építészeti tervezéskor megformálódott. A belső színezésüket a külsőre is kiterjesztettük: a gerendák sötétebb-, a deszka betétek világosabb érett pácszínnel lettek színezve, ügyeltünk arra, hogy a színek a homlokzat színeihez is igazodjanak, mivel a külső előtetők és kilógó fa elemek is ezzel a színezéssel készültek.
Nem lehet minden momentumát leírni egy ilyen munkának. Nagyon szerettük tervezni és a heti rendszerességű művezetéseken élvezettel láttuk, ahogy megformálódik. Persze sok küzdelmünk volt a kivitelezéssel, de ebben igen komoly építtetői támogatást kaptunk, aki ragaszkodott a terv szerinti kivitelezéshez, hajlandó volt megfinanszírozni így nekünk viszonylag kevés kompromisszumot kellett felvállalnunk.